en | gr

Οι μοριακές συνέπειες της διατροφής

ΣΤΟΧΟΙ

Κατανόηση της Σχέσης Διατροφής-Υγείας

Στόχος της μελέτης FastBio είναι να συμβάλλει στην κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην υγεία και στη μακροζωία.

Η μελέτη θα επικεντρωθεί στην καταγραφή διαφορών, σε μοριακό επίπεδο, μεταξύ ατόμων που ακολουθούν τη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας (νηστεύοντες) και ατόμων που ακολουθούν τη διατροφή του γενικού πληθυσμού (μη νηστεύοντες). Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη στοχεύει στην περιγραφή των βιολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό καθώς και των μοριακών μηχανισμών που ελέγχονται ή επηρεάζονται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών αυτών έχει ως απώτερο στόχο τη χρήση της διατροφής ως θεραπευτικό μέσο. Στο κοντινό μέλλον θα μπορούμε δηλαδή να χρησιμοποιούμε τη διατροφή ως σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση των νόσων φθοράς (π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος) αλλά και στη διατήρηση της υγείας μας για περισσότερα χρόνια.

Στη μελέτη FastBio θα συμμετάσχουν 400 άτομα (γυναίκες και άνδρες) ηλικίας 18-75 ετών, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα μελετήσουμε 200 νηστεύοντες και 200 μη νηστεύοντες. Στους συμμετέχοντες θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν, εκτενείς αιματολογικοί έλεγχοι (εξετάσεις αίματος, π.χ. χοληστερίνη, σάκχαρο, τρανσαμινάσες, ΤSH, CRP κ.α.) καθώς και έλεγχοι της εντερικής χλωρίδας (εξετάσεις κοπράνων), συνολικής αξίας άνω των 200 Ευρώ. Επίσης, θα γίνουν σύντομες μετρήσεις (π.χ. ύψος, βάρος, πίεση) καθώς και λήψη σύντομου ιατρικού και διατροφικού ιστορικού. Για τις αιμοληψίες και την παράδοση του δείγματος κοπράνων (το οποίο θα συλλεχθεί στο σπίτι), οι συμμετέχοντες θα προσέλθουν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης από 30 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2017 (περίοδος μη νηστείας) και μέσα με τέλη Μαρτίου 2018 (περίοδος νηστείας) και θα λάβουν εντός ολίγων ημερών τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

 

Εκτός από τη διερεύνηση των βιοχημικών δεικτών (από τις εξετάσεις αίματος και της εντερικής χλωρίδας), το πρόγραμμα FastBio στοχεύει, σε ερευνητικό επίπεδο, στη μελέτη μοριακών δεικτών στο αίμα (DNA, RNA, επιγενετικοί παράγοντες και μεταβολίτες) και του εντερικού μικροβιώματος. Συγκεκριμένα, οι επιμέρους ερευνητικοί στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Προσδιορισμός γενετικής ποικιλομορφίας από κύτταρα στο αίμα
  • Μελέτη ενεργότητας και ρύθμισης γονιδίων στο αίμα
  • Ανάλυση επιγενετικής σήμανσης στο αίμα
  • Διερεύνηση προφίλ μεταβολιτών πλάσματος
  • Διερεύνηση σύστασης και ποικιλομορφίας εντερικού μικροβιώματος
  • Απομόνωση και μελέτη σε καλλιέργεια κυτταρικών πληθυσμών του αίματος

 

Οι επιμέρους πληροφορίες θα ενσωματωθούν σε ένα γενικότερο μοντέλο το οποίο θα περιγράφει το πώς οι διατροφικές συνήθειες αποτυπώνονται σε κυτταρικό επίπεδο και ποια βιολογικά μονοπάτια ενεργοποιούνται ή αποσιωπώνται.

Σε ερευνητικό επίπεδο, η ανάλυση των μοριακών δεικτών θα ολοκληρωθεί σε πέντε έτη και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σε έγκυρα, διεθνή επιστημονικά περιοδικά.


aa